Tegenwoordig is het schoonheidsideaal in de westerse wereld een zongebruinde huid. We doen veel om dit te bereiken; zo gaan we met zijn alle onder de zonnebank en boeken we vakanties naar warme (exotische) landen. Maar is dit wel zo gezond allemaal? In deze blog lees je alles over zonschade, eventuele behandelingen en preventie.
De verschillende types uv-straling bij zonschade
Zonlicht bestaat uit UV-stralen, welke schadelijk kunnen zijn voor de huid.
UV-stralen kan je opdelen in 3 types.
- Uva-stralen. Deze stralen zijn er het hele jaar door. Ze dringen tot diep in de huid en beschadigen daarom ook de diepere huidlagen. Deze stralen zorgen voor zonverbranding, rimpels, vlekjes en geven een grotere kans op huidkanker. Belangrijk om te weten is dat deze straling door wolken en zelfs door glas heen dringt.
- Uvb-stralen. Deze stralen zijn vooral in de lente- en zomermaanden aanwezig en beschadigen de buitenste laag van de huid. De stralen zorgen ervoor dat je, je bruine kleurtje langer behoudt, maar ook voor zonverbranding en geven een grotere kans op huidkanker.
- Uvc-stralen. De ozonlaag houdt deze stralen tegen, waardoor ze de aarde niet bereiken.
Wat voor huidschade kun je krijgen van te veel zon?
Door blootstelling aan de zon (en dus ook UV-straling) ontstaat er zonschade in de huid. Mensen met een lichte huid, licht haar en sproetjes hebben meer kans op zonschade. Er zijn verschillende huidproblemen die ontstaan als gevolg van zonschade.
Photo ageing
Photo ageing is een ander woord voor huidveroudering. Denk hierbij aan rimpels, vlekjes, een ruwe en slappere huid.
Ouderdomsvlekken
Dit zijn donkere goedaardige vlekjes op de huid. Deze vlekjes zie je vaak op delen van de huid die blootgesteld worden aan de zon, zoals het gezicht, de armen en schouders.
Polymorfe lichteruptie
Dit zijn kleine jeukende bultjes op aan zon blootgestelde delen van de huid.
De eerste klachten treden vaak enkele dagen na zonverbranding op.
Actinische keratose
Dit zijn onregelmatige ruwe plekjes op aan zon blootgestelde delen van de huid, zoals gezicht, handen en armen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, omdat er na verloop van tijd huidkanker kan ontstaan.
Poikyloderma van Civatte
Ook wel zonnehals genoemd. Dit uit zich in een roodbruine hals. Dit kan zich uitbreiden naar de oren, nek en decolleté. Waarbij er kleine witte puntjes zichtbaar zijn.
Huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende soort van kanker. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. Het risico op huidkanker neemt toe wanneer je vaker verbrand. Door de blootstelling aan UV en de verbranding kan het DNA in de cellen veranderen. Wanneer het lichaam dit niet ‘repareert’ en de cellen zich gaan delen kan er huidkanker ontstaan.
Welke behandelingen kunnen worden ingezet bij zonschade?
Gelukkig zijn huidproblemen als gevolg van zonschade vaak goed te behandelen. Bij Skin-prof kunt u terecht voor de volgende huidtherapeutische behandelingen.
Medische peelings
Zo kunnen er peelingen ingezet worden. Deze verwijdert de bovenste huidlaag waardoor de huid zich vernieuwt. Het resultaat is huidverbetering. De huid wordt gladder en egaler waardoor rimpeltjes en vlekjes verminderen.
Micro-needling / Dermapen4
Een andere behandeling die effectief is om zonschade te behandelen, is micro-needling. Dit wordt gedaan met de Dermapen4. Deze maakt micro gaatjes in de huid, waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Dit zorgt voor huidverbetering, vermindering van rimpeltjes en vlekjes.
Coagulatie
Ook kan elektrische-coagulatie ingezet worden. Met deze behandeling worden plekjes dicht- of weggebrand.
Lasertherapie
Door middel van laseren kunnen er ook veel huidproblemen aangepakt worden. Bij Skin-prof wordt gewerkt met de Gentle max pro. Dit is de beste medische laser die er op de markt is. Met dit apparaat kan niet alleen onthaard worden, maar deze zorgt ook voor het verminderen van vlekjes en zorgt voor huidverbetering.
Voorkomen is beter dan genezen!
Natuurlijk is voorkomen beter genezen. Waar moet u bijvoorbeeld op letten?
- Schaf een goede zonnebrandcrème aan met een SPF van 30 of hoger.
- Een goede zonnebrandcrème is bijvoorbeeld van Dermaceutic of Mesoestetic. Te verkrijgen via de webshop van Skin-prof.
- Smeer u het hele jaar in, dus niet alleen in de zomer. Dit heeft te maken met de UV-straling die het gehele jaar aanwezig is.
- Smeer u minstens 15 tot 30 minuten voordat u de zon in gaat in.
- En smeer u iedere 2 uur opnieuw in. Wanneer u gaat zwemmen of sporten is het verstandig om dit ieder uur te doen.
- Vergeet niet om ook uw lippen in te smeren. Dit kan bijvoorbeeld met de Protective stick spf 100+.
- Draag een zonnebril en hoed om uw gezicht te beschermen tegen de zon.
- Wees extra voorzichtig in de buurt van water en zand. Dit reflecteert namelijk de UV-stralen.
- Probeer tussen 12:00 en 15:00 uur zo min mogelijk in de zon te zitten. Op deze tijden is de zon namelijk het sterkst.
- Let ook goed op de vervaldatum van zonnebrandcrème. Staat deze niet op de verpakking, gooi het dan na 1 jaar weg.
Maar de zon heeft ook voordelen
Dat de zon heel schadelijk is voor de huid is bekend, maar de zon heeft ook voordelen. Het is namelijk de belangrijkste bron van vitamine D. Deze vitamine zorgt voor sterke botten, tanden en is belangrijk voor je weerstand. Dit weegt natuurlijk niet op tegen de nadelen. Het is daarom belangrijk om te weten dat je dagelijks maximaal 15-20 minuten onbeschermd in de zon kan zijn. Om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Heeft u meer vragen over zonschade, behandelingen of producten, dan kunt u altijd contact opnemen of een afspraak maken voor een gratis intake gesprek! Bel: 06 31 92 60 01