Wat kan ik doen tegen acne?

Acne is een huidprobleem waarbij iemand veel last heeft van ontstekingen van de talgklieren op het gezicht, rug, decolleté of armen. Er bestaan veel verschillende vormen van acne. Bijvoorbeeld de puistjes die ontstaan tijdens de puberteit. Soms kan acne heel ernstig worden met pijnlijke ontstekingen en knobbels. Er bestaan ook vormen van acne die juist ontstaan vanaf het 20e levensjaar of zelfs pas vanaf 40 jaar. Op welke leeftijd het ook voorkomt, het is en blijft een heel vervelend huidprobleem. Wat kun je nou precies doen tegen acne? Welke behandelingen zijn er mogelijk en wat zijn de beste thuis producten?

Wat is acne?

Acne is dus een verstopping of ontsteking van de talgkliertjes op de huid. Er ontstaan mee-eters (comedonen), puistjes (pustels), rode bultjes (papels) en/of onderhuidse ontstekingen (noduli). De talgklieren produceren teveel talg en de ontsteking wordt veroorzaakt door de p. acnes bacterie. Verder is de huid vaak verdikt, waarbij dode huidcellen niet goed kunnen afschilferen. Ook dit speelt een rol bij acne.

Hoe zit het met de P. acnes bacterie?

Er leven verschillende bacteriën op huid van de mens. Een daarvan is de p. acnes (propionibacterium acnes). De p. acnes bacterie is normaal gesproken een goede bacterie op de huid. Op het moment dat deze samenkomt met de olie op je huid, vormt zich een natuurlijke zuurmantel (beschermlaag) op de huid. Wanneer er een overgroei is aan deze bacterie, raken talgkliertjes ontstoken en krijg je last van acne.

Wat is talg (sebum, huidsmeer)?

Talgklieren (sebacious glands) zijn overal op de huid aanwezig, behalve op de handpalmen en voetzolen. Ze produceren talg (sebum), ook wel huidsmeer genoemd. Dit houd normaal gesproken de huid vettig en in conditie. Overmatig veroorzaakt het verstopping. Vanaf het 9e levensjaar worden de talgklieren meer actief door hormonen (androgenen). Vanaf het 17e levensjaar neemt deze productie meestal weer af wanneer het volwassen worden begint. Androgenen hebben een effect op de talgproductie daarnaast kan de gezonde groei van de bacterie verkeerd lopen waardoor er acne kan ontstaan. Andere oorzaken die invloed kunnen hebben op het ontstaan zijn; stress, voeding, verkeerde huidverzorging, menstruatie cyclus of de pil en andere factoren.

TIP: Het gouden duo om het overschot aan talg op de huid aan te pakken zijn Foamer 15 en Turn Over van Dermaceutic

Hoe ontstaan acne?

Normaal gesproken kan het talg dus makkelijk de huid verlaten via de uitgangen van de talgklieren. Deze uitgang van de talgklier zit gevestigd bij het haarzakje. Onder invloed van bovenstaande factoren zoals stress, voeding, hormonen en verkeerde huidverzorging kan de huid meer talg aanmaken. De huid kan de hoeveelheid talg dan niet goed afvoeren, waardoor het talg achterblijft in de talgklier en bij het haarzakje. Er kan een ontsteking ontstaan.

Overal op de huid zit veel talg, de p.acnes bacterie leeft van het talg. Hoe meer talg er aanwezig is, hoe beter de omstandigheden zijn voor deze bacterie. Naast het eten van het talg, eet deze bacterie ook de wand van de talgklier op, wat als resultaat geeft dat dat de bacterie de huid binnen kan dringen en er een ontsteking ontstaat! De onschuldige bacterie die iedereen op de huid heeft kan dus een hele vervelende ontsteking tot gevolg krijgen.

Behandelingen bij acne

Er zijn verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat acne verminderd of zelfs verwijderd kan worden. Bij de huisarts of dermatoloog krijgt u meestal eerst een antibiotica kuur voorgeschreven. Deze kuur dood de p.acnes bacterie. Helaas zien we vaak in de huidtherapeutische praktijk, dat dit maar tijdelijk resultaat biedt. Daarnaast wordt bij ernstige ontstekingen en bij geen effect op antibiotica, Roacutane voorgeschreven. Dit is een medicijn dat de huid erg uitdroogt, waardoor de talgproductie verminderd wordt en ook de p.acnes bacterie wordt gedood. Het is ook meteen het meest heftige medicijnen, met ernstige mogelijke bijwerkingen op de organen. Het is belangrijk om te weten dat er genoeg huidvriendelijke behandelingen en producten bestaan, voordat u dit overweegt!

Wat doet de huidtherapeut bij acne

Als u naar de huidtherapeut gaat met een acne hulpvraag, worden verschillende behandelingen en huidverzorgingsproducten geadviseerd om van binnenuit en van buitenaf de p.acnes bacterie bestrijden. Door middel van een medische peeling worden de talgklieren schoongemaakt en de dode huidcellen verwijderd. De aanwezige ontstekingen worden met behulp van een steriel naadje, subtiel verwijderd. Glycolzuur wordt vaak ingezet bij een wat drogere huid en salycilzuur bij een wat vettere huid. Daarnaast wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een combinatie van zuren. Ook een laserbehandeling is een optie bij sommige vormen van acne. De sebacia behandeling. Verder zetten we hoogwaardige suppletie (Sckin Nutrition*) in en eventueel voedingsadvies, zodat we ook ontstekingsremmend werken van binnenuit.

De acne behandeling bij Skin-prof richten zich dus op:

 • Acne bacterie bestrijden;
 • Talgklieren schoonmaken;
 • dode huidcellen verwijderen en
 • Ontstekingsremmende suppletie van binnenuit.

Met de combinatie van behandelingen en thuisproducten verminderen we de aanwezige klachten én werken we dus op het voorkomen van nieuwe acne.

Waar bestaat een acne behandeling uit:

 • Medische peelings en laserbehandeling
 • Uitreinigen van ontstekingen, puisten en black- en white heads
 • Op de huid afgestemde verzorging voor thuis
 • Voedingsadvies en suppletie
 • Zelfmanagement

vergoeding acne zorgverzekering

Skin-prof is aangesloten bij de zorgverzekering. Indien u recht heeft op vergoeding, dan kunt u hier dus aanspraak op maken! Skin-prof voldoet aan alle voorwaarden, is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat kwaliteitsgeregistreerd. De hoogte van de vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en per polis.

Heeft u vragen over acne en de vergoeding? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend eerste consult of bel: 06 31 92 60 01

Wat kan ik zelf doen bij acne?

Het grootste en snelste resultaat van de behandelingen in de praktijk, krijgt u dus door deze te combineren met de juiste thuisproducten en gezonde voeding.

Voor het beste productadvies dat volledig is aangepast op uw huidtype, is het goed om langs te komen bij de huidtherapeut. Uw huid wordt beoordeeld met de allernieuwste huidscan (Observ 520). En u krijgt uitgebreid persoonlijke uitleg. Ook nemen we het stukje voeding mee en geven u tips. Welke voedingstoffen hebben een negatieve invloed op acne en welke leveren juist een positieve effect? Zo zitten er in melk bijvoorbeeld veel groeihormonen en deze kunnen een negatieve invloed hebben op de huid. Tot slot kunnen we u indien nodig, ook helpen met een voedingsdagboek. Daarmee onderzoekt u welke voedingsstoffen uw persoonlijke triggers zijn.

Veelgekozen acne pakket (voorbeeld)

Welke acne producten het best zijn, is natuurlijk afhankelijk van uw huidtype, de acnevorm en de mate waarin de acne bij u aanwezig is. Hieronder lichten we een paar belangrijke acne producten uit. In een gratis en vrijblijvend consult adviseren we u met behulp van de allernieuwste huidscan (Observ 520) op basis van uw huidtype!

Acnelittekens voorkomen

Wees bewust van krabben en pulken. Dit kan namelijk zorgen voor acne littekens. Ook het verkeerd uitdrukken en het uitknijpen van puistjes met vieze nagels is een van de oorzaken van acne littekens. Verder kunt u acne littekens voorkomen door op tijd uw huid te laten behandelen en gebruik tot slot de juiste huidverzorging.

Acne littekens behandelen

Wanneer de acne is verdwenen, kunnen er dus acnelittekens zichtbaar zijn. Dit zijn rode of bruine huidverkleuringen, maar soms ook putjes en deukjes. Deze ontstaan door de kracht van de puistjes. Er bestaan een aantal hele goede acne litteken behandelingen.

Littekens die ontstaan door acne worden behandeld met effectieve huidtherapeutische methoden zoals de TCA peeling (TCA 18%) of de Cosmo peel Forte (TCA35% in combinatie met fenol). Ook de Dermapen 4 (micro needling) wordt veel toegepast. Deze methoden zijn uitermate geschikt voor het aanpakken en verwijderen van de roodbruine vlekjes, putjes en deukjes door acne.

Littekenbehandelingen

 • TCA peeling
 • Cosmopeel Forte (TCA in combinatie met fenol)
 • Dermapen 4 (micro needling)

Gratis en vrijblijvend acne consult

Het behandelen van acne is een totaal concept. Wij adviseren u dan ook op alle vlakken om de klachten op te lossen, zodat u niet alleen een mooie en gezond huid krijgt, maar ook behoudt!

Heeft u uitleg nodig bij het huidpakket of wilt u een afspraak maken voor een eerste gratis consult voor een acne behandeling?

Vraag een gratis intake gesprek aan voor meer informatie en over welke behandeling geschikt zou zijn voor uw huid. Bel: 06 31 92 60 01

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Service

Telefonische ondersteuning en advies op:

06 31 92 60 01

Ma-Vr, 09:00– 17:00u

Informatie

Prent 52
2907 ZH
Capelle aan den IJssel

Copyright © 2021 Skin-prof
Powered by Marketing Rocks & Sitepilot

Shopping Cart