Kalknagels/ schimmelnagels behandelen met laser

Een schimmelnagel begint vaak met één nagel die wit of geel verkleurt. Schimmelnagels kunnen op de nagels van de voeten en handen voorkomen. De nagel blijft doorgroeien, maar kan dan verkleurd, verdikt en brokkelig zijn. Soms kan de nagel zelfs loslaten. Een schimmelinfectie bij de nagels geeft ook een onfrisse geur. Medicatie voor schimmelnagels is lang niet effectief en kan bijwerkingen veroorzaken. Een laserbehandeling tegen schimmelnagels werkt daarentegen lokaal en de nagel hoeft niet verwijderd te worden. Hoe zit het precies met schimmelnagels en hoe werkt een schimmelnagel laserbehandeling bij de huidtherapeut?

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels zijn teen- en/of vingernagels, die met een schimmel of gist geïnfecteerd zijn. Schimmels en gisten komen bij iedereen op de huid en onder de nagelranden voor. Maar pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat de infectie. Van de nagel kan de nagelplaat, de nagelwal, de nagelmatrix en het nagelbed geïnfecteerd raken.

Schimmelnagels, kalknagels en onychomycose

In de volksmond worden schimmelnagels ook wel kalknagels genoemd. Er is echter nooit een verhoogd kalkgehalte aangetoond. In medische termen heet een schimmelnagel “onychomycose”.

Hoe kom je aan een schimmelnagel?

Schimmelnagels ontstaan vooral in vochtige nagels (weke nagels bij transpireren) en beschadigde nagels. Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels, heeft meestal een prima afweer tegen schimmelnagels.

  • Door vocht en warmte krijgen schimmels de kans om zich IN de huid en nagels te nestelen. Ook de “sporen” van de schimmels kunnen zich vooral in een warm, vochtig milieu goed verspreiden (veel transpireren, niet goed de voeten afdrogen).
  • Daarnaast raken nagels die beschadigd zijn, makkelijker geïnfecteerd. Denkt aan bepaalde sporten zoals voetbal. Of aan het langdurig gebruik van knellende schoenen.

Bij wie komt een schimmelnagel voor?

In Nederland komen schimmelnagels bij ongeveer 2-13% van de mensen voor. Mannen en vrouwen lopen ongeveer gelijk risico. De kans neemt toe, met het ouder worden. Bij kinderen komt het zelden voor. Tussen de 40-60 jaar heeft ongeveer 15-20% een schimmelinfectie van de nagels.

Er is een verhoogd risico op schimmelnagels bij:

  • Genetische aanleg
  • Verhoogde leeftijd
  • Slechte gezondheid
  • Atopici/ allergie (wanneer je antistoffen maakt tegen onschuldige stoffen)
  • Voorafgaand (herhaaldelijk) trauma (nagel eraf bij voetballen of sporten, afsluitende en afknellende schoenen)
  • Warm klimaat
  • Veel fitness activiteiten, zwemactiviteiten, sauna
  • Slechter immuunsysteem (HIV, chemokuren, immunosuppressiva medicatie)
  • Aandoeningen die een slechte microcirculatie tot gevolg hebben (perifeer arterieel vaatlijden of veneuze insufficiëntie, lymfoedeem, diabetes)
  • Bepaalde medicatie (cytostatica, corticosteroïden)

Hoe ontstaan een schimmelnagel?

Schimmelnagels worden meestal veroorzaakt door dermatofyten. Dit zijn schimmels van het geslacht Trichophyton (keratine-etende schimmel), Microsporum en Epidermophyton.

Schimmelnagels kunnen ook veroorzaakt worden door gisten, zoals een candida infectie. Een candida-infectie aan de nagels ontstaat vaak vanuit een chronische nagelontsteking (langdurige roodheid, zwelling van nagelriem en nagelwal). Of bij mensen die veel met de handen in water zitten. Heeft de candida-infectie een groene verkleuring, dan kan er mogelijk ook een bacteriële infectie een rol spelen.

In uitzonderlijke gevallen kan een schimmelnagel ontstaan via contact met aarde of dieren, bijvoorbeeld bij een beroepstuinder.

Is een schimmelnagel besmettelijk?

Schimmelsporen verspreiden zich in een vochtig milieu. Denk aan gemeenschappelijke douches, kleedkamers, sporthallen en sauna’s. Iemand met een schimmelinfectie aan de nagels kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk zijn. De schimmels kun je krijgen via huidschilfertjes van andere mensen (of dieren). De schimmel of gist kan via de vrije nagelrand of buitenste nagelranden, de nagelplaat invaderen. Dit gebeurt in het zachtere keratine (onder de harde nagelplaat). Binnen één individu kan een schimmelinfectie ook tussen de eigen tenen of vingers overspringen.

Of een schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaakt, is vooral afhankelijk van de eigen afweer. Normaal gesproken wordt een schimmelinfectie tegen gehouden door de natuurlijke barrière functie van de huid, de afschilfering van de bovenste huidlaag, de productie van vetzuren en ook op immunologisch niveau.

Welke klachten bij schimmelnagels?

Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. Een schimmelinfectie aan de nagels gaat vaak gepaard met een nare geur. De schimmelnagel kan na verloop van tijd dik en brokkelig worden. Soms laat hij gedeeltelijk of helemaal los. Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit spontaan. Ongeveer bij één op de drie, komt naast schimmelnagels aan de tenen, ook een schimmelinfectie aan de huid van de voeten voor (of tussen de tenen).

Aan de zijkanten van vingers en in handpalmen kan vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is geen schimmel, maar een overgevoeligheidsreactie op de schimmelnagels (ide-reactie).

  • Verkleurde nagels: wit, geel, groen of bruin
  • Verdikte nagels of brokkelige nagels
  • Vervelende geur
  • Nagelloslating (deels)
Kalknagels/ schimmelnagels behandelen met laser

Schimmelnagels behandelen met laser bij Skin-prof

Om uw schimmelnagels zo effectief mogelijk te behandelen, starten we met een intakegesprek en uitgebreide huidanalyse.

Hoe werkt schimmelnagels behandelen met laser?

Een laserbehandeling voor schimmelnagels gebeurt plaatselijk, en gaat dus niet zoals medicatie door heel het lichaam. De schimmelnagel laserbehandeling werkt op basis van selectieve verhitting. De gebruikte temperatuur is voldoende hoog om de schimmel in, onder en om de nagel te vernietigen, maar niet hoog genoeg om het omliggende gezonde weefsel te beschadigen. De beschadigde/ vernietigde schimmel kan zich zo niet vermenigvuldigen door sporen te produceren. Het voordeel is dat de nagel kan blijven zitten.

De schimmelnagel laserbehandeling gaat met een speciaal handstuk voor schimmelnagels: de Nd:YAG laser (1064 nm) van de hoogwaardig Gentle Max pro laser.

Er zijn gemiddeld 3-5 behandelingen nodig, en in de meeste gevallen worden alle nagels van de handen of voeten behandeld. De eerste effecten zijn na 3-6 maanden zichtbaar, doordat er een gezonde roze nagel terug groeit. Het duurt 9-12 maanden voordat teennagels volledig zijn uitgegroeid. Bij vingernagels duurt dat 6-9 maanden. Bij ernstig beschadigde nagels kan dit zelfs langer duren.

Resultaten schimmelnagels behandelen met laser

Welke resultaten zijn er te verwachten na een schimmelnagel laser behandeling? Het weghalen van de schimmel, en het verminderen tot verwijderen van verdikkingen en verkleuringen. En het voorkomen van afbrokkelen of afvallen van de nagel (uitgezonderd vergroeiingen of verdikkingen die niet veroorzaakt worden door de schimmel). Tevens het verwijderen van onaangename geur door de schimmel.

Wat zelf doen tegen schimmelnagels?

Tijdens het schimmelnagels behandelen met laser voorzien wij u van de meest uitgebreide adviezen, afgestemd op de persoonlijke situatie, zodat we samen het hoogst haalbare resultaat krijgen.

Tips en adviezen bij schimmelnagels

  • Zorg voor een gezonde barrière functie van de huid en nagels. Dat doe je onder andere door het vermijden van langdurig contact met water en het week worden van de huid. Vervang bij veelvuldig transpireren daarnaast vaker sokken en schoenen. Kies ook dunne, katoenen sokken. En kies vervolgens voor schoenen die ventileren en niet knellen.
  • Was voeten het liefst met water. Gebruik je zeep, zorg dat je de voeten extra goed afspoeld én extra goed afdroogt.
  • Houd nagels kort en dun en gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wegwerpvijl, of bezoek een pedicure.
  • Draag slippers in openbare ruimtes.
  • Bij chronische schimmelinfecties, zoals candida, is een darmonderzoek mogelijk. Hierbij kun je ook letten op het verminderen van ongeraffineerde suikers en zetmeel in het dieet.
  • Qua immuunsysteem kun je ter ondersteuning ook letten op het in balans brengen van de zuurgraad. Ook een detox kuur is mogelijk, zoals het Vegan Detox programma.
  • Een combinatie therapie werkt het best. Tussen de schimmelnagel laser behandelingen door kunt u daarnaast thuis dimanche ureumline gebruiken. Dit is werkzaam tegen de meeste schimmels (dermatofyten) en gisten zoals candida.

Wil u graag weer mooie, schone nagels? Wij helpen u graag verder! Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek: bel 06 31 92 60 01. Of vul het contactformulier in, voor meer informatie over schimmelnagels behandelen met laser.

Service

Telefonische ondersteuning en advies op:

06 31 92 60 01

Ma-Vr, 09:00– 17:00u

Informatie

Nieuwe Binnenweg 91
3014 GG
Rotterdam

Copyright © 2024 Skin-prof
Powered by Marketing Rocks & Sitepilot

Shopping Cart