Oedeem (vochtophoping); lymfoedeem, lipoedeem en cellulite

Veel mensen krijgen in de loop van de jaren of op jonge leeftijd al last van cellulite. Dit ontstaat door huid wat verslapt is of door vetophoping en vochtophopingen.

Oedeem problemen en de huid

Wat is Lymfoedeem?

Door een stoornis in het lymfstelsel is de afvoer van weefselvocht te gering en hoopt het vocht zich op in de huid en onderliggende weefsels. Het lymfstelsel maakt deel uit van ons lichamelijke afweersysteem. Via de lymfvaten komt het vocht in de lymfknopen of lymfklieren. Deze bevinden zich onder andere in de hals, liezen en oksels en de hals en fungeren als filters. Ze ruimen schadelijke deeltjes en afvalstoffen op.

Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elle boog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten, huidklachten en een verminderde kwaliteit van leven.

Wanneer ontstaat lymfoedeem?

De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren (primair lymfoedeem), maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren (secundair lymfoedeem). Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Hoe herkent u Lymfoedeem?

Bij lymfoedeem is er een gevoel van zwaarte, soms loodzwaar. Men ervaart aan de aangedane zijde soms stekende pijn, stijfheid in gewrichten, bewegingsbeperking en omvang toename.

Wat is veneus oedeem?

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afwijking in het aderlijke stelsel. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd. Dit leidt tot opeenhoping van vocht. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de spieren van de kuit. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten verhinderen. Als deze kleppen niet meer goed afsluiten en het bloed onvoldoende wordt rondgepompt, stroomt het bloed gemakkelijk terug, zodat de druk in de aderen en haarvaten toeneemt en de aderen verwijd worden.

Wat is lipoedeem (vet ophoping)?

Lipoedeem is een veel voorkomend maar nog weinig erkend probleem waarbij er een stooring is in de afbraak van de vetcellen door het lichaam. Het gaat vaak gepaard met overgewicht waardoor het dan moeilijk te herkennen is.

Hoe herkent u lipoedeem?

Lipoedeem kunt u herkennen aan de brede bovenbenen, brede heupen en billen met in combinatie vaak een slank bovenlichaam. Daarnaast hebben lipoedeem patieten vaak zware en vermoeide benen. Daarnaast gaat het afvallen bij de benen/ billen vaak niet of moeizaam.

Waar bestaat een oedeem behandeling uit?

Een behandeling bij lipoedeem bestaat vaak uit een combinatie van manuele lymfdrainage, LPG endermologie,compressietherapie, voeding en sporten.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?

Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende behandelmethode. Hieronder vallen:

Manuele lymfdrainage, een massage waarbij een zachte pompende beweging wordt toegepast. Hiermee wordt het lymfvatsysteem aangezet om harder te werken, de opname en afvoer van weefselvocht wordt hierdoor verhoogd. LPG, dit is een apparaat wat een zuigende beweging maakt en de manuele lymfedrainage ondersteunt.

Ambulante compressietherapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zwachtels. Het doel is om door middel van druk van buitenaf de bloed- en lymfestroom te verbeteren waardoor oedeem wordt teruggedrongen en/of wordt voorkomen. Tijdens het dragen van de zwachtels is het aan te raden om veel te bewegen, hierdoor wordt het bloed- en lymfesysteem nog meer gestimuleerd.

Heeft u meer vragen over oedeem, behandelingen of producten, dan kunt u altijd contact opnemen of een afspraak maken voor een gratis intake gesprek! Bel: 06 31 92 60 01

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Service

Telefonische ondersteuning en advies op:

06 31 92 60 01

Ma-Vr, 09:00– 17:00u

Informatie

Nieuwe Binnenweg 91
3014 GG
Rotterdam

Copyright © 2024 Skin-prof
Powered by Marketing Rocks & Sitepilot

Shopping Cart