Pigmentvlekken zijn donkere óf lichtere vlekken in het gezicht of op het lichaam. Ze ontstaan door verschillende oorzaken en er bestaan dus ook verschillende pigmentbehandelingen. Naast de behandeling is het bovendien noodzakelijk om goede huidverzorging te gebruiken. Als u geen goede pigmentonderdrukkende producten en zonbescherming gebruikt dan zijn de vlekken binnen de kortste keren terug. In de webshop vindt u bijvoorbeeld de whitening lijn van Mesoestetic die heel erg geschikt is om pigmentvlekken te verlichten en te egaliseren. Ook is de behandeling met Cosmelan peeling + daarbij behorende thuis producten heel succesvol. Daarnaast is de lijn van Dermaceutic ook erg geschikt om preventief te werken op pigmentvlekken. In dit artikel leest u tot slot over de klachten, verschillen typen pigmentaties, oorzaken en wat u allemaal kunt doen tegen pigmentvlekken.

Klachten, verloop en verschillende typen van pigmentvlekken

Pigmentvlekken kunnen oppervlakkig en diep in de huid liggen. Om de behandeling en producten doelgericht in te zetten, is het daarom van belang om te weten om welk type pigmentvlek het gaat, hoe lang de vlekken aanwezig zijn en of u er al wat aan gedaan hebt.

Last van pigmentvlekken? Start thuis met de Cosmelan 2, de Melan Recovery, Melan 130 en Whitening Foam. Vul het contactformulier in, dan nemen wij telefonisch contact met u op, zodat u de kuur veilig kunt starten.

Verloop

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van pigment in de huid. Sommige pigmentvlekken zijn al aanwezig bij de geboorte en andere pigmentvlekken ontstaan in de loop van de tijd, door bijvoorbeeld zonschade en huidveroudering. Het ontstaan of erger worden van pigmentvlekken kun je onder andere voorkomen met de juiste lifestyle en huidverzorging.

Typen pigmentvlekken

Er bestaan verschillende typen pigmentvlekken.

 • Melasma: zijn vlekken die vaak voorkomen op het voorhoofd, bovenlip en rond de ogen als een soort masker op het gezicht.
 • Lentigo solaris (zonschade vlekken): donkere vlekken over het hele gezicht en op de handen of decolleté.
 • Epheliden (sproetjes) : Ontstaan vaak al vanaf het 3e levensjaar. Ze zijn ongevaarlijk en vaak zichtbaar op het gezicht, schouders en armen.
 • Cafe au lait: deze pigmentvlekken hebben de kleur van koffie met melk, vandaar deze naam. De aandoening komt voor bij tien procent van de kinderen met een blanke huid en bij twintig procent van de kinderen met een donkere huid.De vlekken ontstaan meestal op kinderleeftijd en groeien met het kind mee. De vlekken worden niet kwaadaardig. 
 • Postinflammatoire hyperpigmentatie: Dit zijn pigmentvlekken die ontstaan op plekken waar de huid een wond of beschadiging heeft gehad. Denk bijvoorbeeld aan een puist, wat een pigmentvlek achterlaat.

Hoe ontstaat of verergert pigment?

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door een toename van pigment in de huidlaag of door het afnemen en ontbreken van pigmentcellen. De grootste oorzaak en verergering ontstaat door uv-licht, zoals zon en zonnebank. Het kan genetisch zijn (denk maar aan sproetjes), maar ook hormonale veranderingen kunnen een oorzaak zijn van pigmentvlekken. Denk maar aan het zwangerschapsmasker (melasma).

 • Hyperpigmentatie; een teveel aan pigmentcellen. Er ontstaan donkere vlekken.
 • Hypopigmentatie; te weinig pigmentcellen. Er ontstaan lichte vlekken.

Triggers van pigment

 • Te veel stress 
 • Zon / zonnebank
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Harsen, epilleren of scheren
 • Hormoonschommelingen 
 • Wondjes 
 • Schuren
 • Te strakke kleding

Wat kunt u zelf doen tegen pigment?

Om het probleem bij de kern aan te pakken, is het belangrijk om te kijken naar wat het pigment veroorzaakt of verergert. De triggers dus. Kijk daarom goed hoe het pigment bij ontstaan kan zijn. Stop met zonnebank en zonnebaden zonder SPF 30. Weet u niet hoe het ontstaan kan zijn neem dan contact op met Skin-prof voor een huidscan.

1. De juiste huidverzorging

Bij pigment is er een storing in de pigment aanmaak. Naast het verlichten van de pigmentvlekken wil je ook de het pigment zo goed mogelijk weg blijft. Om dit te bereiken willen we de dendrieten bereiken om de toevoer van melanine te verminderen. Dit kan alleen met de juiste producten.  

 • Gebruik een huidreiniger, die op een zachte manier afvalstoffen en make-up verwijdert. Daarnaast mag het ook een verhelderende werking hebben op de huid.
 • Retinoïden reduceren hyperpigmentatie via diverse mechanis- men en zorgen voor een betere penetratie van andere actieve ingrediënten. Ze zijn bestudeerd onder de vorm van retinoïne- zuur 0,025%-0,1%, tretinoïne 0,05-0,1%, adapaleen 0,1-0,3% en tazaroteen 0,1%. Of hogere concentraties, echter krijgt u dan vaak ook te maken met bijvoobeeld schilfers.
 • Gebruik een zonbeschermer (minimaal SPF50) met fysische factor. 

Thuis iets doen tegen pigment: PIGMENT PRODUCTPAKKET 

Een mooi pakket om pigment thuis te behandelen bevat dus producten met effectieve ingrediënten zoals huidverzorgers en huidverzachters. Ze zijn effectief, zonder schadelijke ingrediënten. De volgende producten worden door huidtherapeuten geadviseerd:

PIH, Melasma en Lentigo solaris

Mesoesthetic | Whitening foam, Cosmelan 2, Melan Recovery, Melan 130

Pigment onder de oksels of in de schaamstreek?

Depigmenting gel crème: Normaal start je voor deze zones met een behandeling in de praktijk. Nu de Praktijk gesloten is door Corona crisis kunt u starten met de Depigmenting gel crème.

Voor onderhoud of minder heftige pigmentvlekken

Mesoesthetic | Whitening foam, Whitening toning lotion, Whitening Creme, Whitening spot ereaser (rond ogen), Whitening Essence serum, Melan 130

2. Aanvullen met behulp van de juiste supplementen

Om de hormoonhuishouding te verbeteren en daardoor pigment te verlichten kun je een detox kuur doen, waarbij je jouw lichaam gaat ontgiften voor een schone “reset”. Daarnaast is suppletie eigenlijk niet weg te denken in je dagelijkse leven om ervoor te zorgen dat je voldoende goede vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een kwalitatief supplement bevat onder andere anti-oxidanten, vitamine, A, C, D, E, K, mariadistel, hoogwaardige visolie (zuiver en niet geoxideerd), zink en magnesium, mineralen, MSM en pro-biotica in de juiste verhoudingen. 

Suppletie bij pigmentvlekken

Sckin Nutrition | Omega 3, Vegan Detox Kuur, Collagen +

Pigment behandelingen bij de huidtherapeut

Ook zijn er verschillende behandelingen bij de Huidtherapeut mogelijk als je wat wilt doen tegen pigmentvlekken. Bij Skin-prof wordt de mate van pigment allereerst met een cross-gepolariseerde foto met de Observ520 specifiek in kaart gebracht. Melasma en PIH worden verder behandeld met de Cosmelan of Dermamelan kuur van 6 maanden. Lentigo en sproetjes worden behandelind met de Alexandrite 755 nm laser, met de Cosmelan of een andere sterke (TCA-)peeling.

Gratis consult bij de huidtherapeut

Bij Skin-prof weten we dat het effectief behandelen van pigmentvlekken een totaalconcept is. Graag adviseren en helpen we u graag met het oplossen van klachten én bij het behouden van een mooie en gezonde huid! Heeft u uitleg nodig bij het huidpakket of wilt u een afspraak maken voor een eerste gratis consult voor een pigmentbehandeling? Vul het contactformulier in of bel voor een afspraak!

Gratis en vrijblijvend consult? Advies of maak een afspraak via: 0631926001

Bronnen: https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/cafe-au-lait-vlekken, https://nvdv.nl/storage/app/media/Tijdschriften%20en%20Boeken/NTvDV/2018/NTvDV-2018-09.pdf#page=17, Dermatoloog, Dermatology Clinic, Aalst & Dworp, België

Service

Telefonische ondersteuning en advies op:

06 31 92 60 01

Ma-Vr, 09:00– 17:00u

Informatie

Nieuwe Binnenweg 91
3014 GG
Rotterdam

Copyright © 2022 Skin-prof
Powered by Marketing Rocks & Sitepilot

Shopping Cart