Bij iedereen gebeurt het. Bij de een wat eerder, dan bij de ander. Elke huid wordt namelijk in de loop van de jaren ouder en minder stevig. Er ontstaan dan rimpels en een slappe huid. Dit heeft ten eerste alles te maken met bepaalde cellen in onze huid die afnemen, afbreken en niet meer worden aangemaakt. Daarnaast neemt het volume in de huid af. Gelukkig kun je met de juiste huidproducten en tips over je lifestyle en voeding zeker zelf iets doen tegen een ouder wordende huid!

Het verloop van een ouder wordende huid & de klachten

Vanaf ons 25e levensjaar wordt er jaarlijks 1% minder collageen aangemaakt. Daarnaast is hoe snel de huid verouderd, afhankelijk van verschillende factoren. Blootstelling aan zon- en daglicht en roken spelen daarbij een grote rol. Maar ook je genen hebben invloed. Vanaf ons 30e levensjaar beginnen vaak de eerste verschijnselen van huidveroudering.

Verschijnselen van huidveroudering

Naast rimpels en een slappe huid kunnen er ook andere klachten ontstaan bij huidveroudering.

 • Rimpels (neuslippenplooi, rokerslijntjes op bovenlip, fronsrimpels en voorhoofdsrimpels);
 • Volume afname, huidverslapping;
 • Een dunnere huid;
 • Pigmentvlekken en zonschade;
 • Rode huid, “gesprongen” vaatjes (couperose).

Typen huidveroudering

We kunnen huidveroudering in verschillende klasse onderscheiden. We noemen deze verschillende klasse Glogau classificatie. De type definiëren de mate van zichtbare huidveroudering.

Type I mild (leeftijd doorgaans tussen 28 en 35 jaar) 

 • Geen actinische keratosen 
 • Nauwelijks rimpelvorming 
 • Geen littekens 

Type 2 matig (leeftijd doorgaans tussen 35 en 50 jaar) 

 • Geringe actinische keratosen 
 • Milde rimpelvorming
 • Milde littekens 

Type 3 gevorderd (leeftijd doorgaans tussen 50 en 65 jaar) 

 • Actinische keratosen
 • Zichtbare rimpels in rust 
 • Matige littekenvorming 

Type 4 ernstig (leeftijd doorgaans tussen 60 en 75 jaar) 

 • Uitgebreide actinische keratosen en huidkanker heeft mogelijk plaatsgevonden
 • Uitgebreide rimpelvorming gehele gelaat 
 • Ernstige acne littekens 

Hoe ontstaat huidveroudering?

De mate van huidveroudering is allereerst afhankelijk van innerlijke factoren. Het ligt vast in onze genen wanneer fijne lijntjes en rimpels ongeveer ontstaan, hoe onze vochthuishouding in de huid is en de mate van collageen en elastiene (de stevigheid). Daarnaast ontstaat huidveroudering door externe factoren. Denk daarbij aan uv-straling, roken, mimiek, huidverzorging en alcohol. Dit proces kunnen we zelf beïnvloeden.

Triggers van huidveroudering 

 • Te veel stress 
 • Alcohol
 • Roken
 • Zon- en daglicht
 • Emoties zoals boosheid, ergernis, nervositeit en stress. 
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Bepaalde houdingen zoals slapen of je hand vaak op dezelfde plaats tegen het gezicht plaatsen.

Wat kun je zelf doen tegen rimpels en huidveroudering?

Er zijn allerlei adviezen. Maar om het probleem bij de kern aan te pakken, is het belangrijk om te kijken naar wat de huidveroudering bij jou veroorzaakt of verergert. De triggers dus. 

rimpels behandelen

1. Bewust zonnen

De blootstelling van de huid aan UVA-straling verminderd op den duur elastine en collageen in de huid waardoor deze gerimpeld wordt. Zon en uv-stralen zijn dus een grote veroorzaker van huidveroudering. Wat kun je hieraan doen? Zon bewust! Gebruik een goede zonnefactor met anti oxidanten. Gebruik minimaal een zonnebrandcrème facor 30 (SPF 30) of hoger en smeer de zonnebrandcrème voldoende dik op. Vergeet niet de lippen, hals en decollete mee te smeren.

Lees ook “Zonschade; herkennen, behandelen en voorkomen!”

Gebleken is dat alleen stichting Nationaal Huidfonds, Stichting Sunwiser en LEO pharma voorlichting geven in Nederland over deze negatieve effecten van de zon. 69,6% van de vrouwen geeft aan dat de voorlichting in Nederland heeft gezorgd voor aanpassingen in haar zongedrag. De vrouwen waarbij de voorlichting niet heeft gezorgd voor aanpassingen in het zongedrag, vinden dat er geen eenduidige richtlijn is en dat er niet genoeg voorlichting gegeven wordt. Daarnaast is gebleken dat 41% van de vrouwen niet weet dat vroegtijdige huidveroudering een gevolg is van regelmatige blootstelling aan zonlicht. 91,4% van de vrouwen maakt gebruik van een zonnebrandproduct. Echter is gebleken dat het product niet door alle vrouwen op de juiste manier wordt gebruikt. Over het algemeen hebben vrouwen van 31 t/m 50 jaar de meeste kennis over de negatieve invloeden van de zon.

2. Bewust je voeding kiezen

Voeding wordt vaak onderschat bij het oplossen van huidproblematiek. Een gezonde darm zorgt voor veel goede processen in ons lichaam. Zoals een gezonde en stralende huid. Suikers, alcohol, koolhydraten en roken kunnen ervoor zorgen dat de huid sneller oud wordt. Bepaalde cellen sneller worden afgebroken zoals, collageen en fibroblasten. Probeer ook eens je voeding binnen 10 uur te eten zodat de lever 14 uur de tijd heeft voor andere processen in het lichaam, probeer daarnaast eens 3 dagen per week vegan te eten, hierdoor geef je het lichaam een detox. Door hier op te letten kun je van binnenuit een mooie en stralende huid geven, daarnaast ga je ook een stuk beter in je vel zitten! Goed water drinken.

Bekijk ook het Sckin nutrition Vegan detox programma

Aanvullen met behulp van de juiste supplementen 

Een gezond voedingspatroon is super belangrijk. Maar daarnaast kun je ook goed kiezen voor suppletie (supplementen) om tekorten aan te vullen of een detox kuur doen, waarbij je jouw lichaam gaat ontgiften voor een schone “reset”. Een kwalitatief supplement bevat onder andere Collageen, anti-oxidanten, vitamine, A, C, D, E, K, mariadistel, hoogwaardige visolie (zuiver en niet geoxideerd), zink en magnesium, mineralen, MSM en pro-biotica in de juiste verhoudingen. (Sckin nutrition voedingssuppletie)

3. De juiste huidverzorging

De ouder wordende huid wordt vaak dik en vettig behandeld omdat dit ‘comfortabel’ aanvoelt. Dit is echter geen diepere oplossing. Belangrijk bij de juiste huidverzorging zijn o.a. de volgende elementen: stimulatie, hydratatie en bescherming.

 • Gebruik een milde huidreiniger, die op een zachte manier afvalstoffen en make-up verwijdert, maar daarbij niet de huidbarriere aantast. Vermijd SLS en alcoholstoffen zoals alcohol denat., SD alcohol, ethanol, methanol, ethyl alcohol en isopropyl alcohol. Deze drogen de huid juist uit en verslechteren je huidbarriere. 
 • Andere goede stoffen in het tegen gaan van huidveroudering in de huidverzorging zijn: Glycolzuur en anti-oxidanten (een voldoende dosis vitamine E en vitamine C) voor een gezonde huid. Ook retinoldehyde (beste vorm van vitamine A in huidverzorging) kan bijdragen aan het verbeteren van de huid.
 • Gebruik een zonbeschermer (minimaal SPF30) met fysische factor. 

Wat kun je thuis zelf doen tegen rimpels: ANTI-AGE PRODUCTPAKKET 

Een mooi pakket om huidveroudering thuis te behandelen bevat dus producten met effectieve ingrediënten. Ze zijn sterk, zonder schadelijke ingrediënten. De volgende producten van Dermaceutic worden door huidtherapeuten geadviseerd:

Behandelingen tegen rimpels en huidveroudering bij de huidtherapeut

Bij Skin-prof huid- en oedeemtherapie bieden wij de volgende behandelingen aan voor de preventie en het bestrijden van rimpels: 

 • Cosmo peel forte: De cosmo peel forte is een sterke medische peeling die wordt toegepast bij rimpels, fijne lijntjes, huidverslapping en een rokershuid. 
 • Dermapen4: De dermapen4 maakt minuscule gaatjes in de huid waardoor de huid zal gaan vernieuwen en de collageen en elastine vezels een boost krijgen. 
 • Huidverzorging en voedingssupplementen: Door middel van de juiste huidverzorging en supplementen kan er preventief worden gewerkt tegen rimpels. 
 • Medische peelings: De medische peelings zorgen ervoor dat zuren diep in de huid hun werking kunnen doen. De huid zal worden vernieuwd, collageen en elastine worden aangemaakt en de huidstructuur wordt verfijnd.  
 • Mesotherapie: Mesotherapie zorgt ervoor dat de huid vocht, vitamines en antioxidanten krijgt waardoor fijne lijntjes worden verminderd. 

Gratis consult bij de huidtherapeut

Bij Skin-Prof weten we dat het effectief behandelen van huidveroudering een totaalconcept is. Graag adviseren en helpen we u graag met het oplossen van huidverouderingsklachten én bij het behouden van een mooie en gezonde huid! Maak nu gebruik van het gratis consult.

Heeft u uitleg nodig bij het anti-age huidpakket of wilt u een afspraak maken voor een eerste gratis consult voor een anti-age behandeling? Bel 06 31926001

Bronnen: https://nvdv.nl/storage/app/media/Tijdschriften%20en%20Boeken/NTvDV/2018/NTvDV-2018-08.pdf#page=38 / https://www.huidziekten.nl/richtlijnen/veldnorm-chemische-peelings-2014.pdf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Service

Telefonische ondersteuning en advies op:

06 31 92 60 01

Ma-Vr, 09:00– 17:00u

Informatie

Nieuwe Binnenweg 91
3014 GG
Rotterdam

Copyright © 2022 Skin-prof
Powered by Marketing Rocks & Sitepilot

Shopping Cart