Rosacea is een chronische huidaandoening, waarbij het gezicht er rood uit ziet en snel warm voelt. Er kunnen ook rode vaatjes en rode of gele bultjes aanwezig zijn. Soms gaat dit gepaard met een lichte zwelling en het kan ook gevoelig zijn. In een later stadium kan de huid gaan ontsteken en kan de huidstructuur grof worden. Camoufleren is lastig en de juiste huidverzorging vinden die niet prikt een uitdaging. Helaas is deze huidaandoening niet met één simpele behandeling op te lossen. Maar met de juiste huidproducten en tips voor je lifestyle en voeding kun je zeker iets zelf doen tegen rosacea!
Rosacea start meestal vanaf middelbare leeftijd en komt vaker voor bij vrouwen en mensen met een lichter huidtypen. De klachten die kunnen voorkomen zijn een rode huid en zichtbare rode vaatjes, maar ook bultjes, knobbeltjes en puisten. Bij mannen kan zich een grove en verdikte huidstructuur bij de neus ontwikkelen (rhinophyma). Rosacea kan vanwege de bultjes of puistjes lijken op acne. En sommige klachten overlappen met eczeem, couperose of lupus. Ga niet zomaar wat doen. Een dermatoloog of huidtherapeut is er om jou hierbij te helpen.
Wanneer rosacea ontstaat begint dit geleidelijk. Eerst met wisselende roodheid (flush), vooral op wangen en neus. En soms ook op voorhoofd en kin. Je noemt dit pre-rosacea en we zien dit vaak rond de twintiger leeftijd. Een slechte darmflora kan daarbij een rol spelen. Vervolgens kunnen er klachten ontstaan zoals verwijde rode vaatjes, bulten, knobbeltjes en puisten. Doe je hier niks aan, dan kan het doorgroeien tot een chronische ontsteking (inflammatoire rosacea). De huid is continu rood, warm, ontstoken, gevoelig. En er zijn pukkels en pustels aanwezig, met mogelijke zwelling.
Er zijn in totaal wel 8 verschillende typen rosacea. Een aantal komen in Nederland en België voor. Het erger worden kun je onder andere voorkomen met de juiste lifestyle en voeding.
De exacte oorzaak van rosacea is niet bekend. In de literatuur worden oorzaken besproken zoals groeifactoren (eiwitten) die actief veel vaatjes aanmaken, bepaalde bacteriën (zoals de bacterie op de demodexmijt) en de overmatige aanwezigheid van cathelicidin peptides die deel uitmaken van de afweer in de huid en darmflora. Waar gelukkig wel veel duidelijkheid over is, zijn de triggers van rosacea. Dit zijn oorzaken waardoor bij jou persoonlijk de rosacea actief wordt of verergert. Om deze reden kun je met de juiste lifestyle, voeding en huidproducten daarom ook enorm veel bereiken.
Er zijn natuurlijk allerlei algemene adviezen. Maar om het probleem bij de kern aan te pakken, is het belangrijk om te kijken naar wat de rosacea bij jou veroorzaakt of verergert. De triggers dus. Iets dat je daarom heel goed zelf kunt doen tegen rosacea is voor een aantal weken een (voedings)dagboekje bijhouden om jouw persoonlijke triggers te achterhalen. Hoe meer je bijhoudt, hoe meer informatie je jezelf verschaft.
Noteer in je rosacea-dagboek of op je kalender zaken zoals:
Heb je inzicht in jouw triggers? Dan kun je nu in ieder geval bewuste keuzes maken. Benader jezelf met compassie en besef dan het veranderen van je leefstijl niet van de één op de andere dag gaat. Suiker kan zorgen voor veel bacteriën in je darmen en zuivel werkt ontstekingsbevorderend. Grote kans dat je hierop een verergering merkt van je rosacea. Met behulp van je voedingsdagboek kun je jouw rosacea onder de loep nemen, samen met de huidtherapeut. Zij kan je de juiste persoonlijke adviezen geven, waar je heel veel aan zult hebben. Een paar mooie tips zijn:
Een gezond voedingspatroon is het allerbelangrijkst. Maar daarnaast kun je ook goed kiezen voor suppletie (supplementen) om tekorten aan te vullen of een detox kuur doen, waarbij je jouw lichaam gaat ontgiften voor een schone “reset”. Een kwalitatief supplement bevat onder andere anti-oxidanten, vitamine, A, C, D, E, K, mariadistel, hoogwaardige visolie (zuiver en niet geoxideerd), zink en magnesium, mineralen, MSM en pro-biotica in de juiste verhoudingen.
Wanneer je vaak hoog in je adrenaline zit kun je jezelf rustiger maken door bewust ademhalen. Meditatie of yoga kan je hierbij helpen. Adem diep in door je neus, zodat je buik uitzet. En adem rustig uit. Probeer dit dagelijks te herhalen en gun jezelf een moment van rust op een dag. Hierbij draag je uiteraard ook bij aan je algehele gestel.
Bij rosacea is de huid barrière vaak aangetast. De huid is dan teer, dun en kwetsbaar. Huidproducten prikken daarom al gauw en voelen oncomfortabel. Het is belangrijk om goed op de ingrediënten te letten.
Goede producten om rosacea thuis te behandelen bevatten dus effectieve ingrediënten zoals huidverzorgers en huidverzachters. Ze zijn mild, zonder schadelijke ingrediënten. De volgende producten worden bij Rosacea door huidtherapeuten geadviseerd.
Gebruik voor de dagelijkse huidverzorging van Dermaceutic de milde reiniger, dagcrème en SPF. Voeg het retinol serum van Dermapen toe voor een extra boost. Versterk je huid van binnenuit door de krachtige en doelgerichte suppletie van Sckin nutrition.
Tot slot zijn er verschillende behandelingen bij de Huidtherapeut mogelijk als je wat wilt doen tegen rosacea.
Bij Skin-Prof weten we dat het effectief behandelen van rosacea een totaal concept is. Graag adviseren en helpen we u graag met het oplossen van klachten én bij het behouden van een mooie en gezonde huid! Heeft u uitleg nodig bij het huidpakket of wilt u een afspraak maken voor een eerste gratis consult voor een rosacea behandeling?
Gratis en vrijblijvend consult? Advies of maak een afspraak via: 0631926001
Bronnen: https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/rosacea/, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/rtxt/Rosacea.htm, https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/alcohol-in-cosmetica/