Als we op zoek gaan naar effectieve huidverzorging, horen we vaak verhalen over schadelijke vrije radicalen en goede antioxidanten. Vitamine C is zo’n goede antioxidant. Maar wat betekent dit allemaal en wat doet het met de huid? Graag neem ik jullie mee in de weg van vitamines in huidverzorging. En wat zijn de feiten over de werkzaamheid van vitamine C in huidverzorging?
Vrije radicalen en antioxidanten (vitamine C)
Vrije radicalen
In onze huid bevinden zich agressieve stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen als agressieve stoffen schade veroorzaken aan cellen en weefsels. Het zijn zeer onstabiele en reactieve moleculen gegenereerd uit zuurstof. Deze binden zich aan lichaamscellen, waardoor de cellen beschadigd raken. Wanneer vrije radicalen schade veroorzaken, noemen we dit oxidatieve stress.
Vrije radicalen ontstaan door:
- Toxines (milieuvervuiling, zware metalen)
- Voedseladditieven
- Medicijnen
- Tabaksrook, alcohol
- Obesitas en overmatig eten
- Straling (zonlicht, röntgenstraling, straling van elektrische apparatuur)
- Lichamelijke inspanning, stress
- Infecties, ontstekingen, slechte bloedtoevoer
Oxidatieve stress
Oxidatieve stress ontstaat dus, wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Om dat te voorkomen, maakt het lichaam gebruik van antioxidanten. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA tegen vrije radicalen.
Vrije radicalen ben je dus liever kwijt dan rijk, toch? Niet helemaal, vrije radicalen hebben ook een gunstige functie. Zo gebruiken immuuncellen de vrije radicalen om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten. Vrije radicalen maken dan ook deel uit van onze normale stofwisseling. Ze horen erbij, maar te veel, dat kan voor problemen zorgen.
Anti-oxidanten
Om een teveel aan vrije radicalen te voorkomen, maakt ons lichaam gebruik van antioxidanten. Onder de groep ‘antioxidanten’ vallen veel vitamines en mineralen, waarvan vitamine C een hele belangrijke is. Deze stoffen beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen zo oxidatieve stress voorkomen.
Huidveroudering en vrije radicalen
Op celniveau kunnen we de relatie tussen vrije radicalen en huidveroudering verder bekijken. Vrije radicalen hebben namelijk een grote invloed op collageen en elastine in onze huid. De stevigheid, flexibiliteit en het volume dus.
Vrije radicalen sturen het verouderingsproces aan, op basis van celcommunicatie. Ze spelen een belangrijke rol in het aansturen van cellen om nieuw collageen aan te maken en bestaand collageen af te breken. Dit zorgt ervoor dat de huid onder invloed van vrije radicalen minder collageen aanmaakt en meer bestaand collageen afbreekt. De weg die vrije radicalen gebruiken om dit voor elkaar te krijgen is best complex.
In het kort: onder invloed van vrije radicalen neemt de afbraak van collageen toe en de productie van collageen af. Ook stijgt de hoeveelheid afwijkende elastine in de huid.
Vrije radicalen kunnen in de huid dus voor behoorlijk wat schade zorgen. Om dat te voorkomen maakt de huid gebruik van antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren. Hiermee kunnen ze oxidatieve stress (veroorzaakt door vrije radicalen), vertragen of voorkomen. Het antioxidanten afweersysteem van de huid omvat zowel de lichaamseigen (enzymatische en niet-enzymatische) antioxidanten, als de van buitenaf aangebrachte antioxidanten. Dat betekent dat wij onze huid gelukkig dus een handje kunnen helpen!
Vitamine C als anti-oxidant
Nu je weet hoe groot de impact is van vrije radicalen op onze huid en het verouderingsproces, begrijp je ook waarom antioxidanten zo belangrijk zijn. Gelukkig heeft de huid een compleet antioxidanten afweersysteem om onze cellen, weefsels en DNA te beschermen tegen schade door vrije radicalen.
Wat is vitamine C?
Vitamine C, oftewel L-ascorbinezuur, is een in water oplosbare vitamine en de meest voorkomende antioxidant in onze huid. Daarbij vind je de hoogste concentraties vitamine C epidermaal (in de opperhuid). En lagere concentraties dermaal (lederhuid). Dit is niet voor niets. Zeker de epidermis heeft veel belang bij de antioxidanten werking van deze vitamine. Deze bovenste huidlaag wordt namelijk blootgesteld aan triggers van vrije radicalen. Met veel van deze vitamine in de epidermis, staat er een hele groep klaar om de huid te kunnen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Het antioxidanten effect van vitamine C is ruimschoots bewezen. Als krachtige antioxidant kan het oxidatie neutraliseren en verwijderen. Maar hoe werken die antioxidanten dan?
Hoe werkt vitamine C?
Vitamine C neutraliseert de aanwezige vrije radicalen in onze cellen. Dat doet deze vitamine door elektronen (geladen deeltjes) af te geven. Allereerst maakt hij het vrije radicaal stabiel, daarna vormt deze vitamine het stofje dehydroascorbinezuur. Dit kan vervolgens worden omgezet naar L-ascorbinezuur, oftewel vitamine C, of worden afgebroken. Glutathion (een lichaamseigen antioxidant) helpt om vitamine C te regenereren, nadat het vrije radicalen heeft geneutraliseerd.
Doordat L-ascorbinezuur reageert met vrije radicalen, kan vitamine C dus worden geregenereerd of worden afgebroken. Juist dat laatste kan leiden tot verminderde concentraties hiervan in de huid. Alles wat zorgt voor vrije radicalen, kan zorgen voor het uitputten van de natuurlijke voorraad antioxidanten. En zo ook voor een tekort aan vitamine C. Daarbij geldt; hoe meer blootstelling, hoe meer uitputting. Je moet je dus voorstellen dat de huid dubbel wordt belast als je bijvoorbeeld onbeschermd in de zon komt. Aan de ene kant zorgt UV-straling voor meer vrije radicalen en tegelijkertijd wordt het vermogen om vrije radicalen te neutraliseren verminderd. Dit is geen goede combinatie. Het gebruik van zonbescherming is dus een simpele en doeltreffende oplossing bij huidveroudering.
Vitamine C voorraad aanvullen
Onderzoek heeft laten zien dat we de hoeveelheid vitamine C in de huid kunnen verhogen door producten te aan te brengen. Hoe effectief die producten zijn, hangt ook af van onze natuurlijke voorraad van vit. C.
Heb je namelijk de maximale hoeveelheid vitamine C in de huid? Dan heeft extra vitamine uit producten weinig effect. De huid neemt het dan simpelweg niet op, omdat het al verzadigd is. Heb je een vitamine C tekort? Dan zijn producten met vitamine C zeer zeker effectief, om de voorraad aan te vullen. Hoe kun je dit doen?
Vitamine C in een potje
De actieve vorm van vitamine C die op onze huid kan worden gebruikt is L-ascorbinezuur. Dit ingrediënt is helaas geen makkelijk product om in een potje te stoppen en op de huid te smeren. Het is namelijk gevoelig voor zuurstof, licht en vocht. Daarnaast vindt er bij aanraking een oxidatie plaats, waardoor het JUIST voor vrije-radicalen op de huid kan zorgen. En dat willen we niet. Daarnaast is L- ascorbinezuur een in water oplosbare en geladen molecuul, waardoor de huid niet wilt dat het binnenkomt en het kan een huidirritatie geven.
Om ervoor te zorgen dat het toch in de huid kan worden opgenomen zijn er vormen van vit. C gemaakt die de huid wel toelaat. De huid zet de verschillende vormen dan zelf om in L- ascorbinezuur. Daarnaast wordt de PH-waarde aangepast op de huid, zodat het ingrediënt kan worden opgenomen. Effectieve vitamine C in huidproducten moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen.
- De juiste vorm van vitamine C
- Voldoende concentratie (minimaal 10%)
- Juiste pH-waarde
- Luchtdicht verpakt
- Er mag geen licht door het potje schijnen
Effecten van vitamine C op de huid
Heb je eenmaal de juiste vorm en verpakking gevonden? Dan is vitamine C een hoogwaardig ingrediënt in cosmetica! De effecten hiervan zijn:
- Schade van UV-straling beperken
- Stimuleert collageen aanmaak
- Vermindert collageen afbraak
- Zorgt voor meer fibroblasten in de huid
- Is nodig bij de vorming van collageen in de huid
- Voorkomt UV-schade aan de keratinocyten (huidcellen) en beschermt ze tegen celdood
- Remt de pigmentcel productie
- Beschermt de huidbarrière
- Verbetert hydratatie
- Beschermt tegen zonverbranding
Welke huidverzorging bevat effectieve vitamine C?
De volgende producten bij Skin-prof hebben een hoog vitamine gehalte en zijn perfect als serum en goed door de huid opneembaar.
Een belangrijke exrta tip bij het voorkomen van huidveroudering door zon, is door je zonnebrandcrème te combineren met een antioxidant serum. Je brengt dan eerst een vitamine C serum aan en daaroverheen een zonnebrandcrème SPF 30 (of hoger)
- Dermaceutic C-25 serum
- Dermaceutic Trivita
- Mesoestetic Energie C
- Zonnebrandcrème Sun Ceutic of Sun Ceutic Tinted
Wil je meer informatie over vitamine of over andere ingrediënten? Neem dan contact op via 06-31926001 of vul het contact formulier in voor een gratis consult.