Acne is een huidprobleem waarbij iemand veel last ervaart van ontstekingen van de talgklieren op het gezicht, rug, decolleté of armen. Er bestaan veel verschillende vormen van acne. Bijvoorbeeld de puistjes die voorkomen tijdens de puberteit, pas het 20e levensjaar en soms zelfs pas rond het 40e levensjaar. Op welke leeftijd het ook voorkomt het is en het blijft een heel vervelend huid probleem. Gelukkig hoeft u er niet mee te blijven lopen, er zijn namelijk oplossingen!

Wat is acne?

Er leven verschillende bacterien op huid van de mens. Een daarvan is de p. acnes (propioibacterium acnes). De p. acnes bacterie is opzich een goede bacterie voor de huid, op het moment dat deze samenkomt met de olie op je huid vormt het een natuurlijke zuurmantel (beschermlaag) op de huid.

Sebacious gland (talg) is overal op de huid aanwezig behalve op de handpalmen en voetzolen. Vanaf het 9e levensjaar worden de talgklieren meer actief door hormonen (androgenen en endogenen). Vanaf het 17e levensjaar neemt deze productie meestal weer af wanneer het volwassen worden begint. Androgenen hebben een effect op de talgproductie daarnaast kan de gezonde groei van de bacterie verkeerd lopen waardoor er acne kan ontstaan. Andere oorzaken die invloed kunnen hebben op het ontstaan van acne zijn; stress, voeding, huidverzorging, de pil en andere factoren.

Hoe ontstaan acne?

Normaal gesproken kan het talg makkelijk de huid verlaten via de uitgangen van de talgklieren, deze zit gevestigd bij het haarzakje. Onder invloed van bovenstaande factoren zoals stress, voeding, hormonen en huidverzorging kan de huid meer talg aanmaken. De huid kan de hoeveelheid talg dan niet goed afvoeren waardoor het achterblijft in de talgklier en haarfollikel waardoor er een ontsteking kan ontstaan.

Overal op de huid zit veel talg, de p.acnes bacterie leeft van het talg. Hoe meer talg er aanwezig zijn hoe beter voor deze bacterie. Naast het eten van het talg eet deze bacterie ook de wand van de talgklier op, wat als resultaat geeft dat dat de bacterie de huid binnen kan dringen en er een ontsteking ontstaat! De onschuldige bacterie die iedereen op de huid heeft kan dus een hele vervelende ontsteking tot gevolg krijgen.

Wat kan ik doen tegen acne?

Er zijn verschillende behandelingen die ervoor zorgen dat acne verminderd of zelfs verwijderd kan worden. Als u als eerste stap naar de huisarts of dermatoloog gaat krijgt u meestal eerst een antibiotica kuur voor geschreven. Deze kuur dood de p.acnes bacterie. Helaas zien we vaak terug in de praktijk dat dit maar tijdelijk resultaat bied. Daarnaast wordt bij ernstige ontstekingen en bij geen effect op antibiotica Roacutane voorgeschreven. Dit is een heftig medicijn die de huid erg uitdroogt waardoor de talgproductie verminderd wordt en ook de p.acnes bacterie wordt gedood. Helaas heeft dit medicijn ook ernstige invloed op de organen.

Wat doet de huidtherapeut bij acne

Als u naar de huidtherapeut gaat kunnen verschillende behandelingen en huidverzorging producten geadviseerd worden om van binnenuit en van buitenaf de p.acnes bacterie bestrijden. Door middel van een medische peeling worden de talgklieren schoongemaakt en worden met een naaldje al de aanwezige ontstekingen verwijderd. Zo wordt er door een combinatie van behandeling en thuisproducten zowel gewerkt aan het verminderen van de aanwezige puistjes als preventief gewerkt. Glycolzuur wordt vaak ingezet bij een wat drogere huid en salycilzuur bij een wat vettere huid. Daarnaast wordt ook vaak gebruik gemaakt van een combinatie van zuren.

Waar bestaat een acne behandeling uit:

– Medische peeling

– Uitreinigen van de aanwezige ontstekingen, black- en white heads.

– Huidverzorging voor thuis

– Voedingsadvies

– Zelfmanagement

Wat kan ik zelf doen bij acne?

60% van het te behandelen resultaat zorgt u zelf voor. Door de juiste huidverzorging te gebruiken en uw voeding aan te passen kunnen we vaak in combinatie met de behandelingen heel ver komen. Voor het juiste product advies is het goed om langs te komen bij de huidtherapeut zodat uw huid beoordeeld kan worden en u het juiste advies krijgt voor uw huid. Daarnaast zijn bijvoorbeeld eiwitten een voedingsbron voor de bacterie bijvoorbeeld in melk zitten veel groeihormonen deze hebben negatieve invloed op uw huid. Om er achter te komen welke voeding voor u een negatieve invloed heeft kunt u het best een dagboek bijhouden en dan per keer 1 product weg laten zodat u zeker weet dat dit product wel of geen invloed uitoeffend op uw huidconditie.

Acnelittekens

Na de behandelingen tegen de actieve acne kunnen de acnelittekens nog behandeld worden. Vaak ontstaan er door de kracht van de puistjes littekens in de huid die diep en rood kunnen zijn. Je kunt de littekens voorkomen door optijd naar de huidtherapeut te gaan zodat littekens voorkomen kunnen worden.

Welke behandelingen zijn geschikt tegen acne littekens?

Littekens die ontstaan zijn door acne kunnen behandeld worden met:

TCA peeling 18%

TCA 35% in combinatie met 10% fenol (Cosmo peel forte)

Dermapen4 behandeling

Vraag een gratis intake gesprek aan voor meer informatie en over welke behandeling geschikt zou zijn voor uw huid.